به گزارش پایگاه خبری مهندسی پزشکی، محققان پارچه آزمایشی دو رو ابداع کردهاند که لباس دوخته شده از آن میتواند صاحب خود را گرم و سرد کند.
پژوهشگران دانشگاههای ژجیانگ و وست لیک در چین این پارچه چند لایه را ابداع کردهاند که Janus نام گرفته و از فیبرهایی پلیمر ePTFE ساخته شده است. مواد دیگر نیز به این فیبرها افزوده شدهاند و به این ترتیب یک طرف پارچه کاربر را گرم و طرف دیگر او را خنک میکند.
هنگامیکه فرد لباسی از جنس این پارچه بپوشد که سمت گرم کننده آن به سمت بیرون باشد، نانوذرات روی و مس روی آن از میزان گرمای فرار از بدن کاهش میدهد. اما هنگامیکه روی دیگر پارچه به سمت بیرون باشد، پوشش متخلخل PMMA روی قسمت خنک کننده پارچه نور خورشید را منعکس میکند و از گرم شدن بدن کاربر جلوگیری میکند.
در آزمایشها تحت نور طبیعی خورشید، سمت گرم کننده پارچه دمای شبیه سازی شده پوست زیر آن را در کل ۱۴ درجه فارنهایت بیشتر از کتان سیاه افزایش داد. وقتی پارچه وقتی پارچه برگردانده شد، طرف خنک کننده دمای پوست را ۱۱ درجه فارنهایت بیشتر از کتان سفید کاهش داد. اما هنگام اجرای آزمایش در شب طرف خنک کننده هیچ تأثیری نداشت، اگرچه طرف گرم کننده در مجموع ۵ درجه فارنهایت گرمتر از کتان سیاه بود.
به گفته محققان این پارچه راحت و ارزان تولید میشود و قابلیت تنفس آن مشابه کتان است.
همچنین با سیم کشی یک ژنراتور ترموالکتریک در سطح مواد، محققان توانستند با مهار اختلاف دما بین سطح داخلی پارچه و پوست، مقدار کمی برق تولید کنند. با توسعه بیشتر این قابلیت میتوان دستگاههای پوشیدنی الکترونیکی ابداع کرد.
این تحقیق در ژورنال Nano Letters منتشر شده است.
انتهای پیام/