۲۱ بهمنماه سال ۱۳۹۹ بود که واکسیناسیون با تزریق نخستین دوز از واکسن روسی به پارسا نمکی پسر وزیر بهداشت آغاز شد. از آن روز چشمانتظار روزی هستیم که کرونا رهایمان کند. بیش از ۲ ماه از نخستین تزریق گذشته است و ۷۴۱۹۷۴ دز واکسن تزریق شده است. این میزان واکسن عموماً به کادر درمان و پاکبانها تزریق شد.
بر اساس سند ملی واکسیناسیون کووید ۱۹ مصوب ستاد ملی مقابله با کرونا، فاز اول واکسیناسیون کرونا شامل کارکنان خط اول ارائه خدمت به بیماران مبتلا به کووید ۱۹ است که در معرض خطر بالای ابتلا و انتقال عفونت به سایر اعضای جامعه قرار دارند.
گروه اول شامل همه پرسنل بیمارستانهای بستریکننده بیماران کووید ۱۹ و همه پرسنل تشخیصی، درمانی، خدمات، انتظامات و اداری
گروه دوم شامل پرسنل عملیاتی اورژانس کشور
گروه سوم شامل پرسنل مستقیم تغسیل و شستوشوی اجساد متوفیان
گروه چهارم شامل پرسنل آزمایشگاههای عضو شبکه آزمایشگاهی تشخیص کووید ۱۹
گروه پنجم شامل پرسنل درمانگاهها و مراکز سرپایی درگیر در غربالگری بیماران کووید ۱۹
گروه ششم شامل پرسنل مرکز و گروههای تزریق واکسن کرونا
گروه هفتم شامل پرسنل درمانگاههای ۱۶ و ۲۴ ساعته کرونا
گروه هشتم شامل پرسنل مراکز بهداشتی شهری و شهری و روستایی خدمت دهنده به بیماران کرونا
گروه نهم شامل پرسنل درمانگاههای سرپایی مناطق شهری خدمت دهنده به بیماران کرونا
گروه دهم شامل پرسنل مراکز درمان در منزل دارای مجوز رسمی خدمت دهنده به بیماران کرونا
گروه یازدهم شامل پرسنل مطبهای فعال در پذیرش و غربالگری بیماران کرونا
گروه دوازدهم شامل پرسنل مطبهای فعال متخصصان عفونی
گروه سیزدهم شامل مطبهای فعال متخصصان داخلی و فوق ریه
گروه چهاردهم شامل مطبهای فعال پزشکی عمومی
گروه پانزدهم شامل مطبهای فعال متخصصان کودکان
گروه شانزدهم شامل پرسنل مطبها و کلینیکهای فعال دندانپزشکی
گروه هفدهم شامل پرسنل مراکز رادیولوژی و سایر آزمایشگاههای درگیر در تشخیص کرونا
گروه هجدهم شامل پرسنل داروخانهها
گروه نوزدهم شامل پرسنل ستادی دانشگاههای علوم پزشکی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از جمله پرسنل ستادی اورژانس که به عنوان ناظران بهداشتی یا افرادی که بر اساس جایگاه شغلی خود ملزم به حضور مرتب در مراکز ارائه خدمات سلامت به بیماران کرونا هستند.
زیر گروه دوم فاز اول واکسیناسیون کرونا برای افراد با ریسک بسیار بالای بستری و مرگ به دلیل کووید ۱۹ است. در زیر گروه دوم فاز اول، تمامی کارکنان و سالمندان مراکز زیرپوشش بهزیستی، جانبازان، نیروهای آزمایشگاه، اورژانس ۱۱۵، خدماتی، دانشجویان، رزیدنتها و انترنهای در برنامه واکسیناسیون قرار دارند.
افراد مسن و بیماران خاص در فاز دوم واکسیناسیون
فاز دوم واکسیناسیون کرونا مربوط به دو زیر گروه میشود. زیر گروه اول شامل افراد مسن به ترتیب بالای ۸۰ سال، بالای ۷۵ سال، بالای ۷۰ سال و بالای ۶۵ سال است.
زیر گروه دوم در فاز دوم واکسیناسیون کرونا، شامل افراد با بیماریها و شرایط زمینهای پر ریسک ۱۶ تا ۶۴ سال بر اساس آنالیز ریسک بر اساس راهنمای تعیین شدت ریسک که توسط کمیته فنی کرونا تهیه و به روز خواهد شد.
وضعیت پر ابهام بیماران خاص
بر اساس ابلاغیه معاونت درمان وزارت بهداشت در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۹۹، بیماران خاص شامل بیماران دیالیز خونی، دیالیز صفاقی، هموفیلی، تالاسمی، ام اس، سی اف، ام اس آی، اتیسم، پیوند اعضا و مبتلایان به سرطان، بیماران به نقص سیستم ایمنی بدن (PID) هستند که در اولویت واکسیناسیون قرار دارند. از بین آنها تنها بیماران MPS و SMA و نقص سیستم ایمنی جزو بیماران نادر هستند. نکته جالب این هست که بر اساس آخرین آمار کمیسیون پزشکی بنیاد بیماریهای نادر تعداد ۳۵۵ نوع بیماری نادر تا کنون شناسایی شده است که نه تنها در دریافت داروهای کمیاب و گرانقیمت خود دچار مشکل هستند، بلکه وضعیت آنها در برنامه واکسیناسیون نیز نامشخص است. بیماران دیابتی هم که گوشت قربانی میان بیماران خاص هستند و به علت جمعیت بالای این بیماران سهمیه خاصی برای آنها مشخص نمیشود.
خبرنگاران در اولویت سوم دریافت واکسن هستند
فاز سوم واکسیناسیون کرونا شامل سه زیر گروه میشود. زیر گروه اول مربوط به افراد ساکن در مراکز نگهداری جمعی مانند افراد ساکن در زندانها، سربازان و نظامیان ساکن در آسایشگاههای شبانهروزی، افراد ساکن در مراکز نگهداری کودکان بیسرپرست، افراد ساکن در گرمخانهها، مهاجران ساکن در کمپهای رسمی، مددجویان ساکن در کمپهای ترک اعتیاد است.
زیر گروه دوم نیز سایر پرسنل ارائه خدمت ضروری برای جامعه مانند سایر پرسنل نظام سلامت که در خط اول پاسخگویی به بیماران کووید ۱۹ نیستند، افرادی در مشاغلی که در تماس بیشتر با مردم و خطر بیشتر ابتلا هستند مانند خبرنگاران، پرسنل شعب بانکها، پرسنل حملونقل عمومی (تاکسی، اتوبوس، قطار و هواپیما)، پرسنل پلیس، معلمها، پرسنل تولید و توزیع مواد سوختی، پرسنل تولید و توزیع مواد خوراکی، پرسنل پشتیبانی زیرساختها (برق، آب، گاز و ارتباطات)، پرسنل خدمات شهری (آتشنشانی و پاکبانها)، کارکنان مهدکودکها را شامل میشود. زیر گروه سوم در فاز سوم واکسیناسیون کرونا نیز شامل افراد ۵۵ تا ۶۴ سال است.
واکسیناسیون عمومی در فاز ۴
فاز چهارم واکسیناسیون کرونا نیز شامل سایر افراد جامعه بر اساس اولویت سنی خواهد بود.
مردم برای واکسیناسیون ثبت نام کنند
فاز اول واکسیناسیون دوشنبه برای کادر بهداشت و درمان به پایان میرسد و از سه شنبه واکسیناسیون ٨۵ تا ٨٠ ساله، ٧۵ تا ٧٠، ۶۵ تا ٧٠ سال و بیماران زمینهای در فاز دوم آغاز میشود که تا تیرماه طول میکشد. اول هفته آینده سامانه رسمی واکسیناسیون راهاندازی میشود که همان سامانه وزارت بهداشت به نشانه است. نیاز به مراجعه حضوری برای ثبت نام واکسیناسیون نیست و بیش از ٨٠ درصد اطلاعات ایرانیان در پرونده الکترونیک آنها موجود بوده و فقط برای تزریق نیاز به حضور است. ممکن است واکسیناسیون در فاز دوم در مراکز بهداشتی نباشد و در سالنهای بزرگ زیر نظر مراکز انجام شود. پس از واکسیناسیون فرد ایمن میشود، اما فرد میتواند ناقل ویروس باشد پس باید از ماسک استفاده کرد البته واکسیناسیون موجب انتقال ویروس نیست و احتمال ابتلا به کرونا تا یک ماه بعد از واکسیناسیون وجود دارد.
نکته مهم این که دریافت واکسن کرونا نیاز به مراجعه به مراکز بهداشت و ثبتنام در سامانه سیب ندارد، اما اگر فردی دچار بیماری خاص یا تحت درمانهای خاصی است و تاکنون برای تشکیل پرونده بهداشتی به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه نکرده باید به این مراکز مراجعه کند. برای مشاهده نشانی پایگاههای ثبتنام واکسن برای افراد بالای ۶۰ سال اینجا کلیک کنید.
تابستان زمان احتمالی واکسیناسیون عمومی
ثبتنام اولویتهای دوم واکسیناسیون امروز شروع شد اما علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، روز گذشته، زمان تقریبی واکسیناسیون عمومی را از اواخر تیر و مرداد اعلام کرد. رئیسی همچنین به سامانهای اشاره کرد که قرار است برای واکسیناسیون راهاندازی شود. به گفته او، پس از تزریق دوز اول واکسن کرونا، پیامکی به تلفن شخص ارسال و اعلام میشود که اگر عارضهای دارد با شماره مشخصی تماس بگیرد.