
به گزارش پایگاه خبری مهندسی پزشکی، نشست خبری تبین برنامههای سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) با محوریت طرح بیوایمپلنت کرمانشاه، در محل این سازمان برگزار شد.
حمید بازارگان- معاون توسعه صنایع پیشرفته و پروژههای کلان ایدرو – در این نشست ضمن اشاره به سابقه شکلگیری پروژه بیوایمپلنت، اظهار کرد: از ابتدای دهه ۸۰، سازمان گسترش به صورت تخصصی برنامهای مرحلهای برای توسعه فناوریهای پیشرفته تدوین کرد که هدف آن تولید دانش و فناوری بود. در آن زمان، ما بر روی مراحل یک تا ۹ فرآیند توسعه فناوری، برنامهریزی داشتیم و خوشبختانه سازمان توانست برنامههای درخشانی در حوزه توسعه صنعتی اجرا کند.
وی ادامه داد: این روند باعث شد معاونت علمی ریاست جمهوری شکل بگیرد. سازمان نیز در همین راستا همکاریهایی با دانشگاه تهران آغاز کرد و پس از بررسیهای تخصصی، سرمایهگذاری در تولید ایمپلنت را از سال ۱۳۸۴ شروع کرد. این فناوری امروز در اختیار پنج شرکت بسیار پیشرفته قرار گرفته است. برای توضیح سادهتر، باید گفت که برخی از اجزای بدن انسان را نمیتوان بهراحتی بازسازی کرد و وقتی شکستگی پیش میآید، از پلاتین استفاده میشود. هدف این طرح آن است که از جنس خود استخوان برای جایگزینی استفاده شود، هرچند وجود بافت زنده در استخوان کار را پیچیده میکند.
این معاون توسعه صنعتی در سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران خاطرنشان کرد: در همان سالها، رئیسجمهور وقت در مراسم مشابهسازی بافت استخوانی حضور یافت و از این مرکز حمایت کرد. در سال ۱۳۹۰ قراردادی با ترکیب سهام ۴۰ درصدی برای سازمان گسترش، ۴۰ درصدی برای بنیاد تعاون ناجا (با توجه به ارتباط پروژه با بافت انسانی و نیاز به نظارت) و ۲۰ درصدی برای صاحب دانش فنی منعقد شد. اما پیچیدگیهای این قرارداد باعث توقف پروژه بهمدت ۱۰ سال شد.
بازارگان تاکید کرد: با وجود خرید برخی از ماشینآلات، پروژه به دلیل اختلاف میان سهامداران به حالت تعلیق درآمد. اما از سال ۱۴۰۱، سازمان وارد فرایند پیچیدهای برای حل اختلافات شد. سهام بنیاد تعاون ناجا توسط یک شرکت خصوصی خریداری شد و اکنون ۶۰ درصد سهام متعلق به همان شرکت است و ۴۰ درصد دیگر در اختیار ایدرو قرار دارد.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه ماشینآلات وارد شده و کارخانه در شهر شمسآباد تکمیل شده و حدود یک سال است که فعالیت خود را آغاز کرده است. در کرمانشاه نیز زمین مناسب اختصاص یافته و آماده بهرهبرداری است. به نظر من، این تصمیم یکی از جسورانهترین تصمیماتی بود که در سطح صنعتی کشور گرفته شد و با توجه به تجربههای جهانی، پیچیدگی اجرای آن قابل توجه بود.
معاون توسعه صنایع پیشرفته ایدرو اعلام کرد: افتتاح رسمی این پروژه ملی با حضور رئیس جمهور تا پایان ماه جاری انجام خواهد شد.
تولید بیوایمپلنت با سبدی کامل در دست متخصصان ایرانی
در ادامه این نشست، سعید نظری- مجری طرح تولید بیوایمپلنت – ضمن اشاره به پیشرفتهای چشمگیر ایران در حوزه پزشکی بازساختی، اظهار کرد: کشور ما امروز، جزو قدرتمندترین بازیگران این حوزه در آسیاست؛ شرکت ایرانی فعال در این زمینه با تکیه بر دانش بومی توانسته یک سبد کامل از بافتهای بیولوژیک و ایمپلنتهای پیشرفته را تولید کند؛ موضوعی که تنها پنج شرکت در جهان از آن برخوردارند و از میان شرکتهای آمریکایی نیز فقط یکی به چنین سطحی دست یافته است.
وی در توضیح عملکرد این سبد گفت: ما در زمینه تولید انواع بافتها از جمله بافتهای استخوانی، پوششی و تاندونها فعالیت داریم. این بافتها در حوزههایی نظیر ارتوپدی، دندانپزشکی، جراحیهای زیبایی و حتی درمان آسیبهای ورزشی نظیر پارگی رباط صلیبی کاربرد دارند. در تولید آلوگرافتها، سلولهای ژنتیکی حذف میشوند تا امکان پیوند این بافتها برای همه انسانها فراهم شود. همچنین این ایمپلنتها فاقد تحریک ژنتیکی بوده و بهویژه برای کودکان مناسب هستند، بهطوریکه دریچههای تولیدشده تا ۱۰ تا ۱۲ سال عمر مفید دارند.
انتهای پیام/
منبع: ایسنا